Jak powstaje ocet jabłkowy?

Naturalny ocet jabłkowy produkowany jest poprzez poddanie fermentacji pulpy jabłkowej – powstałej z rozdrobnienia całych owoców – bez użycia drożdży. Pulpę zalewa się wodą i pozostawia w otwartych kadziach na kilka lub kilkanaście tygodni dodatkowo ją natleniając. W tym czasie rozpoczyna się krótka fermentacja alkoholowa która następnie za sprawą mikroskopijnych organizmów, grzybów i bakterii przechodzi w fermentację octową. Po procesie fermentacji octowej zawartość alkoholu obniża się do około 0,2%.

Naturalny ocet jabłkowy od wieków był wykorzystywany w kuchni, medycynie jak również w kosmetyce.

Zastosowanie spożywcze

Najczęściej właściwości octu jabłkowego wykorzystuje się do konserwacji żywności i przyprawiania potraw. Można nim też zaprawiać sosy oraz zupy jako między innymi regulator kwasowości.

Inną ciekawą zaletą żywego octu jabłkowego jest fakt że potrafi on pozbawić żywność zawartych w niej szkodliwych dla nas substancji tj. lektyny. Dzieje się tak dzięki wstępnemu nadtrawieniu produktów w procesie podobnym do kiszenia. Jak wykorzystać tę zaletę?

Dla przykładu. Zalewamy żywym octem (nie gotujemy go) starte na średnich oczkach warzywa: marchew, seler, pietruszka, pasternak, kalarepa lub inne, i układamy je w słoikach.

Na górę każdego słoika wsypujemy ½ łyżeczki nasion kopru i kilka ząbków czosnku. Następnie słoiki zakręcamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4 dni. Potem wynosimy do chłodnej piwnicy lub innego pomieszczenia o niskiej temperaturze bez dostępu światła słonecznego.. Można też zrezygnować z nasion kopru a zamiast tego zasolić warzywa i dopiero zalać octem. W takim pomieszczeniu i formie zachowują trwałość około roku.

Oto przykład:

Buraki w occie jabłkowym

2kg małych ugotowanych i obranych buraków poukładać w słoikach. Do każdego słoika dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i trochę ziaren gorczycy.

Zalewa: 1 i ½ litra octu zagotować z 1 łyżką soli i 1 łyżeczką cukru. Jeśli lubimy mniej kwaśne buraki dodajemy również ½ litra wody. Gorącą zalewą zalać buraki w słoikach. Zakręcić. Pasteryzować 20 minut.

Zastosowanie medyczne

Naturalnie dojrzewające jabłka to bogactwo cennych składników odżywczych. Podobnie jest z octem jabłkowym. Kryje się w nim 20 różnych związków mineralnych: pierwiastków śladowych tj.chlor, żelazo, fosfor, fluor, potas, wapń, miedź, magnez, sód, siarka, krzem, oraz witaminy A, B1, B2, B6, C, E, P, i beta-karoten chroniący nas przed wolnymi rodnikami.

Poza tym ocet jabłkowy zawiera też kwasy: mlekowy, cytrynowy, octowy i propionowy oraz cały szereg enzymów i aminokwasów jak również ważne dla zdrowia składniki balastowe jak pektyny które nie dopuszczają do odkładania się wapnia w ściankach tętnic, bioflawonoidy których obecność sprzyja lepszemu przyswajaniu przez organizm witaminy C.

Pamiętajmy przy tym, że kwas octowy jest wrogiem wszystkich patogennych bakterii. Można powiedzieć, że “sprząta“ w żołądku i jelitach to również dezynfekuje, odtruwa i oczyszcza nerki, pęcherz i drogi moczowe.

Bardzo często przy pomocy naturalnego octu jabłkowego przywracając prawidłową pracę układu pokarmowego poprzez doprowadzenie do właściwego pH kwasu żołądkowego oraz zasiedlenie jelit właściwą florą bakteryjną, można pomóc sobie przy chorobach skóry takich jak egzemy, wypryski, atopowe zapalenie skóry itp. ponieważ poprawienie kondycji układu pokarmowego zmniejsza reakcje alergiczne które często są przyczyną tych chorób.

Można zatem wymienić następujące właściwości naturalnego octu jabłkowego:

  • usprawnia trawienie

  • zapobiega wzdęciom

  • usuwa zgagę

  • przywraca właściwe pH w żołądku oraz całym organizmie (dokwaszony żołądek to odkwaszony organizm i odwrotnie niedokwaszony żołądek to zakwaszony organizm)

  • działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie

  • dostarcza aktywnych enzymów trawiennych

  • dostarcza symbiotycznych bakterii

  • likwiduje patologiczną florę jelitową

  • usuwa toksyny

  • czyści układ moczowy

  • czyści naczynia krwionośne oraz stawy ze złogów

  • łagodzi alergie

  • pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Zastosowanie  kosmetyczne

Naturalny ocet jabłkowy usprawniając funkcjonowanie organizmu działa odmładzająco. Można zwiekszyć jego wpływ na zdrową cerę stosując maseczkę z octu jabłkowego rozcieńczonego w stosunku jedna część wody i jedna część octu plus 1 żółtko jaja. Mieszamy te produkty i nakładamy na twarz na 30 minut po czym spłukujemy ciepłą wodą.

Stany zapalne skóry, wysypki również możemy przemywać octem tym razem nierozcieńczonym. Jeżeli mamy problem z potliwością stóp możemy kilka razy w tygodniu moczyć je w wodzie z dodatkiem octu i wywaru ze skrzypu polnego. W przypadku łupieżu płuczemy głowę wodą z octem.

Inne zastosowania

Naturalny ocet jabłkowy ma bardzo pozytywny, wzmacniający wpływ na cały organizm. Dlatego też znacznie pomaga również przy innych chorobach takich jak: angina, astma, infekcje nerek, swędzenie  skóry, reumatyzm, problemy z krążeniem krwi, wysokie ciśnienie, grypa oraz przeziębienie wywoływana koronawirusami,  rinowirusami itp., łupież, kolka, oparzenia, infekcje układu moczowego, egzemy, wypryski, osteoporoza, nerwobóle, kaszel, odciski, infekcje jamy ustnej, problemy z wątrobą, opryszczka, zawroty głowy, zapalenia kości i stawów, problemy z trzustką, nudności, biegunki, problemy menstruacyjne, problemy nerwowe, zapalenia płuc i opłucnej.

Produkcja octów dostępnych w naszym sklepie

Do produkcji używa się soczystych i aromatycznych gatunków jabłek takich jak: champion, złota reneta, szara reneta, koksa pomarańczowa, antonówka, malinówka. Owoce te rosną w sadach w których nie wykonuje się oprysków.

Nasze octy powstają z całych jabłek są pełnowartościowe gdyż zawierają wszystkie prozdrowotne składniki pochodzące z miąższu, skórki, gniazd nasiennych i samych nasion.

Czegoś takiego nie można powiedzieć o octach powstających z soków lub samych odpadów.

Wiele dostępnych na rynku octów zawiera sztuczne dodatki takie jak siarczyny, konserwanty, przeciwutleniacze. Takie octy tracą bardzo wiele swoich właściwości prozdrowotnych. Powyższe zabiegi zabijają bowiem to co w occie najcenniejsze tj. żywe kultury bakterii i enzymy, a pozostawiają jedynie kwas octowy odpowiedzialny za smak produktu.

Dlatego też w procesie produkcji naszych octów nie używa się żadnych siarczynów, konserwantów, przeciwutleniaczy czy barwników. Sam ocet bowiem jest naturalnym konserwantem trzeba więc jedynie wykorzystać tę jego wartościową cechę. Ponadto aby zachować wszystkie prozdrowotne właściwości naszych  octów, nie poddaje się ich filtracji czy destylacji.

Dlatego też są one naturalnie mętne, na dnie osadza się osad owocowy, a u góry powstaje biały korek (matka octowa) lub zawiesina tym grubsza im starszy jest ocet. Świadczy to jednocześnie o tym, że ocet jest nadal żywy i ciągle przebiegają w nim aktywne procesy dojrzewania. Cechy te świadczą o wysokiej jakości produktu.

Trwałość takiego octu jest bardzo długa ponieważ cicha fermentacja nie zostaje przerwana więc można go przechowywać w zamkniętych butelkach dwa lata i dłużej zyskując wzmocnienie aromatu oraz klarowność.

Ocet jabłkowy będzie tak dobry jak dobre były użyte w trakcie produkcji jabłka i jak prosty był sam proces produkcji!

Jak zatem spożywać ocet jabłkowy?

By zacząć pić naturalny ocet jabłkowy należy mieć świadomość kondycji naszego żołądka, ponieważ może się okazać konieczne podjęcie dodatkowych działań aby skorzystać z zdrowotnego wpływu naturalnego octu..

Jeśli borykamy się z uczuciem zgagi (pieczeniem/gnieceniem w przełyku), a zdecydowaliśmy, że zaczniemy terapię naturalnymi metodami takimi jak picie octu jabłkowego powinniśmy mieć świadomośc kilku połączonych ze sobą czynników.

Pamiętajmy też, że jeśli stosujemy konwencjonalne preparaty na zgagę, bardzo często zmniejszają one potrzebny kwas żołądkowy, więc powinniśmy zdecydować czy chcemy zaprowadzić w naszym żołądku właściwą kwasowość, ponieważ produkty o kwaśnym pH takie jak ocet działają antagonistycznie z takimi preparatami.

Gdy występują wrzody żołądka lub nadżerki należy zacząć od mniejszej dawki octu. W takim przypadku bardzo ważne jest również wprowadzenie nawyku częstszego uzupełniania płynów w organizmie w ilości około 2 litrów czystej wody na każdy dzień z odrobiną niejodowanej soli himalajskiej lub kamiennej. Gdyby przy spożywaniu octu (lub też innych kwaśnych produktów jak sok z cytryny czy produkty pikantne) występował ból, pomocny przed wypiciem octu jest macerat z prawoślazu lekarskiego. Należy macerować na zimno 1 łyżkę ziół w 1 szklance chłodnej wody. Stosować pijąc pół szklanki raz – dwa razy dziennie. W ten sposób naturalnie zregenerujemy wyściółkę układu pokarmowego umożliwiając spożywanie pokarmów o mocnym smaku takich jak ocet.

Tak więc w jakich ilościach zacząć spożywać ocet jabłkowy? Najprościej mówiąc możemy zacząć poprzez dodanie około 2 łyżek octu do ¼  szklanki wody i wypijanie na czczo oraz przed głównymi posiłkami.

Podobny efekt uzyskamy pijąc sok z popularnych w naszym kraju ogórków lub kapusty kiszonej. UWAGA! Ważne by produkty te również były naturalnie kiszone, NIE kwaszone octem spirytusowym, ponieważ takowy wyniszcza naszą krew doprowadzając przy długotrwałym stosowaniu nawet do anemii. Stąd też przestroga by nie próbować takiej suplementacji właśnie z octem spirytusowym.

Pomóc przywrócić właściwe pH w naszym żołądku może również cytryna i jej sok oraz inne kwaśne produkty.

Jeśli natomiast dopadnie nas biegunka i ból brzucha, również korzystajmy z octu. Nie zapomnijmy też o uzupełnianiu wody przez jej zwiększoną utratę.

Przy antybiotykoterapii i po niej, aby odbudować florę bakteryjną jelit, również wysoce wskazane jest zażywanie naturalnego octu.

Inne pomocne działanie octu to łagodzenie ukąszeń, stłuczeń czy obrzęków. Należy w tym celu przyłożyć na zaognione miejsce gazik nasączony octem. Zmieniać kilkakrotnie w ciągu dnia.

Pijąc regularnie ocet jabłkowy przez dłuższy czas zauważymy szereg pozytywnych zmian w naszym organizmie. Pamiętajmy jednak, że mimo iż produkt ten ma szerokie zastosowanie i działanie na wiele schorzeń to nie jest panaceum na każdą chorobę. Czasem więc trzeba sięgnąć również po inne środki. Zapraszamy więc do dalszego zgłębiania pomocnej nam – ludziom wiedzy, oraz do korzystania z naszych wyselekcjonowanych produktów dostępnych w naszym sklepie czas-zdrowia.pl. Życzymy dużo zdrowia!

Bibliografia: “ALMANACH miesięcznika ZDROWIE bez leków” wyd. MCP, “WYLECZ SIĘ SAM” Andrew W. Saul PH. D. wyd. ABA, “Ocet jabłkowy” Heike van Braak, Silke von Küster wyd. ABA, “Kocham Zioła” 2/2020 Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych, Czasopismo “Żyj naturalnie” nr 14, oraz własne doświadczenia.

Stopka:

Materiały dostępne na tej stronie internetowej nie mogą być traktowane jako porady medyczne, mają wyłącznie charakter informacyjny. Administrator niniejszej strony oraz autorzy materiałów nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne błędy merytoryczne zawarte w udostępnionych tu materiałach, nie gwarantują też, że treść artykułów jest aktualna. Zamieszczone na tej stronie treści nie mogą być podstawą do podejmowania działań związanych z przeprowadzaniem diagnozy i leczeniem. W razie jakichkolwiek problemów należy się niezwłocznie zgłosić do specjalistów upoważnionych do udzielenia pomocy medycznej.