• Żywy ocet jabłkowy z rokitnikiem 0.33l

Wróg przeziębień. Bomba witaminowa. Po prostu kosmos.

25.00
szt. Do przechowalni
Dostępność 9979 szt.
Waga 0.5 kg

Żywy ocet jabłkowy z rokitnikiem 0.33l

skład

Składniki: jabłka 70%, rokitnik 30%

Pojemność butelki 330 ml

opis

Żywy ocet z całych jabłek z dodatkiem owoców rokitnika. Ten niezwykły owoc nazywany jest bombą witaminową, a to dzięki temu, że zawiera aż 190 substancji bioaktywnych. Połączenie z prawdziwym octem jabłkowym tworzy bardzo wartościowy i chwalony produkt. Jeden z najwyżej ocenianych na naszym rynku. Produkujemy go tradycyjną metodą w rodzinnym gospodarstwie pod Zieloną Górą. W krainie winnic:)

Wierzymy, że tylko naturalny i niepasteryzowany, a więc żywy (!) ocet, ma korzystny wpływ na jakość życia. Dzięki temu marka BIOLAS od lat budzi zaufanie klientów.

W ofercie naszych superfoods mamy octy owocowe, ziołowe oraz absolutny hit - oksymele!

Sklep CZAS ZDROWIA jest oficjalnym sklepem gospodarstwa i marki BIOLAS. Kupując na tej stronie masz pewność najwyższej jakości zakupów.

__________________________________________

stosowanie

Standardowe dawkowanie to 1-2 łyżki stołowe octu jabłkowego (15-30 ml) na 100 ml wody. Pijemy 1-2 razy dziennie. Proponujemy rano przed posiłkiem oraz wieczorem. Można też pić “awaryjnie” po ciężkich posiłkach. W przypadku cukrzyków zaleca się picie po posiłku.

Dobrej jakości żywy ocet jabłkowy można podawać dzieciom od 2 roku życia - 1 łyżeczka octu na szklankę wody. Można dosłodzić miodem :) 

Poza tym możemy korzystać z jego właściwości w kuchni.

przeciwwskazania

Jeśli masz wrażliwe zęby lub problemy ze szkliwem, napoje z octem pij przez słomkę. Później przepłucz jamę ustną wodą.

Jeśli zmagasz się z wrzodami, stanem zapalnym żołądka lub dwunastnicy, ocet nie jest dla Ciebie. Zanim po niego sięgniesz wylecz tę dolegliwość.

przechowywanie

Ocet można, ale nie trzeba przechowywać w lodówce.

Żywy ocet to produkt bezterminowy - nie zepsuje się. Jest naturalnym konserwantem. Na etykiecie nabijamy datę butelkowania.

kwasowość

Nasz ocet ma kwasowość ok. 3% - jak octy domowe. Nie dążymy do wyższych stężeń kwasu, ponieważ zmniejszy to jego aktywność biologiczną

image

__________________________________________________

Produkcja żywego octu marki BIOLAS

Wiele dostępnych na rynku przemysłowych octów zawiera sztuczne dodatki takie jak siarczyny, konserwanty i przeciwutleniacze. Jest też pasteryzowana. Te produkty powstają w kilka dni w generatorach octowych. Przez to tracą na jakości. Powyższe zabiegi pozbawiają octu żywych kultur bakterii i enzymów, a pozostawiają jedynie kwas octowy. 

W sklepach znajdziemy też produkty z certyfikatem ekologicznym. Jednak nie mówi nam on o procesie produkcji, a o pochodzeniu owoców. Taki ocet wciąż może powstawać w sposób przemysłowy.

W gospodarstwie BIOLAS wykorzystujemy plony sadów w których nie wykonuje się oprysków. Nasze octy nie są z wytłoków lub samego soku, a z całych owoców. Dzięki temu są pełnowartościowe, gdyż zawierają wszystkie składniki pochodzące z miąższu, skórki, gniazd nasiennych i nasion.

Gwarantujemy, że kupując octy marki BIOLAS otrzymują Państwo czysty produkt.

Naszych octów nie poddaje się filtracji. Są naturalnie mętne, a na dnie zbiera się osad. Do tego na górze butelki z czasem powstaje zawiesina - matka octowa. Jej obecność świadczy o tym, że ocet jest nadal żywy. Taki produkt jest najwyższej jakości.
No ale wiadomo, że najbardziej obiektywną metodą, żeby się o tym przekonać jest sprawdzenie na sobie, więc gorąco zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą  i do udanych zakupów. Dużo zdrowia!

image

___________________________________________

HEJ! Jeśli jesteś nowy w temacie octów to nie mogłeś trafić lepiej :) 

U nas znajdziesz wszystko co musisz o nim wiedzieć!

image

krótko o żywym occie

Ocet jest znany od starożytności. Hipokrates podawał ocet jabłkowy swoim pacjentom, uważając go za silnie oczyszczający i wzmacniający eliksir.

Żywy ocet możesz używać w kuchni, kosmetycznie oraz zdrowotnie. Wiele jego właściwości, zostało udowodnionych naukowo. Badania nad nim ciągle trwają jednak z tych przeprowadzonych dotychczas wyłania się wniosek, że jest to jeden z najbardziej wartościowych superfoods. 

powstawanie

Rozdrobnione owoce zalewa się wodą i pozostawia w otwartych kadziach na wiele tygodni. Ten naturalny proces rozpoczyna krótka fermentacja drożdży, które przekształcają węglowodany w alkohol.Następnie za sprawą bakterii z rodziny Acetobacter, powstaje kwas octowy. Zawartość alkoholu obniża się do około 0,2%.

w kuchni 

Ocet w połączeniu z miodem, oliwą z oliwek i musztardą doskonale nadaje się do sałatkowego dressingu. Tak samo można go dodać do past, zup, sosów czy marynat.

Niektórzy używają go też do soków i koktajli.

Ocet neutralizuje zawarte w żywności szkodliwe substancje tj. lektyny. Dzięki czemu doskonale sprawdza się podczas robienia przetworów.   

zdrowie

Badania naukowe często stawiają pod znakiem zapytania sensowność tradycyjnych produktów wspomagających leczenie. Jednak w przypadku żywego octu udało się potwierdzić wiele tradycyjnych zastosowań. Żywy ocet jest antybakteryjny i przeciwgrzybiczy. Zawiera enzymy, aminokwasy, związki polifenolowe oraz bakterie probiotyczne. Dzięki temu reguluje proces trawienia, a w następstwie ma korzystny wpływ na:

  • refluks (zgagę)

  • metabolizm (odchudzanie)

  • alergie

  • insulinooporność

  • poziom energii

  • pH organizmu

  • PCOS

  • układ moczowy, krwionośny oraz kostno-stawowy


Brzmi dobrze? Nie może inaczej :) Jednak jeśli chcesz zacząć stosować żywy ocet w kontekście zdrowia, to musisz jeszcze trochę się dowiedzieć. A już zwłaszcza gdy masz zamiar walczyć ze zgagą. Temat jest prosty, ale trzeba go zrozumieć. Dlatego stworzyliśmy osobny artykuł. Czytaj śmiało!

czas-zdrowia.pl/blog/o-occie

kosmetyka

Żywy ocet można stosować w formie peelingu na twarz. Wygładza skórę.
Jako płukanka na włosy, doda im blasku oraz sprawi, że będą delikatniejsze.
Wcierka oczyści skórę głowy. Przydatna np. przy łupieżu.

Naturalny ocet poprawiając kondycję organizmu działa odmładzająco.
Cerę można odżywić maseczką z żywego octu, jogurtu i płatków owsianych. Dawniej stosowano przepis z octem rozcieńczonym 1:1 z wodą i żółtkiem jaja. Wymieszane produkty nakładano na twarz na 30 minut po czym spłukiwano.

Stany zapalne skóry i wysypki możemy przemywać tonikiem z żywego octu. Jeżeli mamy problem z potliwością stóp, można kilka razy w tygodniu moczyć je w wodzie z dodatkiem octu i wywaru ze skrzypu polnego.

Polecane nagrania na YouTube o occie, stworzone przez lekarzy:

https://youtu.be/Posl26rA7cs?si=pp3qNHUDKzrpzdCt

https://youtu.be/PJCQe5o163M?si=eCnNjmnUc7BY6hJS

______________________________

PRODUCENT:
Gospodarstwo rolno-szkółkarskie BIOLAS
Joanna i Tomasz Kardynia
Łaz 3, 66-003 Zabór


Sklep CZAS ZDROWIAnależący do firmy REVGEN Przemysław Kardynia jest oficjalnym dystrybutorem marki.

image

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.