• Oxymel Junior 330ml

Czym jest OKSYMEL? Nazywany jest też naturalnym antybiotykiem, ognistym cydrem, octem miodowym, pikantnym syropem itd.

50.00
szt. Do przechowalni
Dostępność 9998 szt.
Waga 0.5 kg

OXYMEL = OCET + MIÓD + WARZYWA + ZIOŁA 


Oxymel to tradycyjna mieszanina octu owocowego (najczęściej octu jabłkowego), miodu, warzyw i ziół. Sama nazwa Oxymel wywodzi się z języka greckiego "oxymeli" -  (łac. oxy - utlenione wino) i miód (łac. mel). 

Ta specyficzna mikstura była wykorzystywana już za czasów Hipokratesa jako eliksir na przeziębienie i grypę. Również w średniowieczu i wiekach późniejszych, gdy nie było innych leków, była nader chętnie stosowana przez zielarzy i uzdrowicieli. Dopiero rozwój współczesnej medycyny, odkrycie antybiotyków naturalnych a później syntetycznych zepchnął ją w otchłań zapomnienia. Moda na oksymel powróciła w 1980 roku za sprawą cenionej, amerykańskiej zielarki Rosemary Gladstar, która miksturę octu, miodu i warzyw nazwała ognistym cydrem. 

Dzisiaj możemy znaleźć w sklepach różne rodzaje oxymeli. Jak wybrać najlepszy? 
Podstawą dobrego produktu końcowego są dobre składniki.  Istotne jest zatem, aby powstał on na  bazie niepasteryzowanego, żywego octu jabłkowego oraz wysokiej jakości miodu. Wybrane zioła i warzywa maceruje się przez dłuższy czas w mieszaninie octu i miodu dzięki czemu w procesie delikatnie przebiegającej fermentacji, zawarte w nich składniki aktywne  przechodzą do octu. 

Jakie działanie ma oxymel?

Nie ma badań naukowych potwierdzających lecznicze działanie ognistego cydru , możemy jednak opierać się na tradycyjnym zastosowaniu acz wzbogaconym o współczesną wiedzę, dzięki której znamy działania substancji aktywnych pochodzących z poszczególnych składników mikstury np. czosnku, kurkumy, imbiru. 

Zatem wg tradycji ognisty cydr ma zastosowanie w:
  • Przeziębieniu i grypie
  • Osłabieniu układu odpornościowego
  • Bólu gardła, chrypce, kaszlu , katarze
  • Zapaleniu zatok
  • Zalegającej wydzielinie w górnych drogach oddechowych
  • Wspomaganiu procesów trawiennych.

Dawkowanie:

W celach profilaktycznych 1 do 3 łyżek dziennie, najlepiej rozcieńczone w niewielkiej ilości wody. W stanach chorobowych dawkę należy zwiększyć.

Przeciwskazania:  

Jest to produkt całkowicie naturalny a zatem nie ma większych przeciwskazań co do jego stosowania, podobnie jak nie ma przeciwskazań do stosowania kapusty kiszonej czy kiszonych ogórków. Ostrożnie jednak powinny stosować go osoby ze stanami zapalnymi żołądka, nadżerkami czy wrzodami oraz stosujące leki zobojętniające kwasy żołądkowe. Należy też wziąć pod uwagę indywidualną wrażliwość na pikantne przyprawy. 


Składniki:


Żywy ocet jabłkowy, miód, czosnek, cebula, imbir, kurkuma, papryka chili, owoc pigwowca, zioła (miodunka, przetacznik, podbiał, babka lancetowata, tymianek).


Producent: BIO-LAS, Łaz 3, 66-003 Zabór