-
Burak czerwony Beta vulgaris 100g
19.00
Dostępność | 2 szt. |
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5903076402004 |
Burak czerwony (Beta vulgaris) - nazywany także burakiem ćwikłowym, jest to roślina warzywna z rodziny komosowatych, uprawiana na całym świecie. Główną częścią użytkową jest duży, bulwiasty korzeń o czerwono-fioletowym zabarwieniu. W jego skład wchodzą barwinki azotowe - betacyjany oraz betaksantyny - silne antyoksydanty wykazujące wielokierunkowe, korzystne oddziaływanie na organizm. Surowiec ten bogaty jest także w składniki mineralne: żelazo, wapń, fosfor, cynk oraz witaminy: A, PP, C, kwas foliowy i witaminy z grupy B. W medycynie ludowej burak ceniony był za wysoką wartość odżywczą oraz właściwości prozdrowotne, dlatego już w starożytności zaczęły powstawać pierwsze uprawy tej rośliny. Spożywanie go zalecano podczas oczyszczania organizmu, a także dla wzmocnienia serca i naczyń krwionośnych. Burak czerwony jest ważnym elementem diety sportowców, ponieważ substancje w nim zawarte dobrze wpływają na wydolność fizyczną oraz wspierają prawidłowe dotlenienie mięśni podczas wysiłku.
Właściwości prozdrowotne:
- Wspiera w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
- Podnosi wydolność fizyczną organizmu.
- Działa korzystnie na układ nerwowy i możliwości poznawcze organizmu.
- Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.
Część rośliny: | korzeń |
---|---|
Tradycyjna medycyna: | Europejska |
Kraj pochodzenia: | Węgry |
Smak: | słodki |
Zdrowie: | Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty |
Zastosowanie: | wsparcie wydolności, koncentracja, pamięć, energia, przed treningiem, po treningu |
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.