Burak czerwony (
Beta vulgaris) - nazywany także burakiem ćwikłowym, jest to roślina warzywna z rodziny komosowatych, uprawiana na całym świecie. Główną częścią użytkową jest duży, bulwiasty korzeń o czerwono-fioletowym zabarwieniu. W jego skład wchodzą barwinki azotowe - betacyjany oraz betaksantyny - silne antyoksydanty wykazujące wielokierunkowe, korzystne oddziaływanie na organizm. Surowiec ten bogaty jest także w składniki mineralne: żelazo, wapń, fosfor, cynk oraz witaminy: A, PP, C, kwas foliowy i witaminy z grupy B. W medycynie ludowej burak ceniony był za wysoką wartość odżywczą oraz właściwości prozdrowotne, dlatego już w starożytności zaczęły powstawać pierwsze uprawy tej rośliny. Spożywanie go zalecano podczas oczyszczania organizmu, a także dla wzmocnienia serca i naczyń krwionośnych. Burak czerwony jest ważnym elementem diety sportowców, ponieważ substancje w nim zawarte dobrze wpływają na wydolność fizyczną oraz wspierają prawidłowe dotlenienie mięśni podczas wysiłku.
Właściwości prozdrowotne:
- Wspiera w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
- Podnosi wydolność fizyczną organizmu.
- Działa korzystnie na układ nerwowy i możliwości poznawcze organizmu.
- Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.
Skład:
Mielony korzeń buraka czerwonego 100%.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Węgry
Zalecany sposób użycia:
2 łyżki proszku (20 g) to ekwiwalent jednego buraka.
Warto spożywać 1-2 łyżki proszku dziennie.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Część rośliny: |
korzeń |
Tradycyjna medycyna: |
Europejska |
Kraj pochodzenia: |
Węgry |
Smak: |
słodki |
Zdrowie: |
Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty |
Zastosowanie: |
wsparcie wydolności, koncentracja, pamięć, energia, przed treningiem, po treningu |
Producent: NANGA Przemysław Figura ul. Zamkowa 97, 77-400 Złotów