You are currently viewing O ODPORNOŚCI

O ODPORNOŚCI

Żyjemy w świecie pełnym wirusów, bakterii i grzybów. Otaczają nas i są w nas. Są dla nas pożyteczne i nie moglibyśmy bez nich istnieć, ale są też szkodliwe, mogące nam zaszkodzić. To jak zareagujemy na te drugie zależy od naszego systemu odpornościowego. Ale czym jest odporność i jak ją budować?

Odporność to homeostaza całego organizmu, jego duchowości i fizyczności, zdolnego efektywnie bronić się przed czynnikami toksycznymi. Niestety nie zbudujemy jej w jeden dzień, tydzień czy nawet miesiąc, dlatego też powinniśmy dbać o nią każdego dnia. Wtedy, nawet, gdy zachorujemy to silny organizm szybciej zwalczy chorobę. Jak zatem budować odporność?

Często mówi się, że nasza odporność zaczyna się w jelitach. Jest tak, po pierwsze dlatego, że 80% naszych przeciwciał (komórki odpornościowe) jest produkowana właśnie w jelitach, po drugie to właśnie tam odbywa się produkcja i wchłanianie witamin oraz mikro i makro składników odżywczych, a po trzecie zdrowe nieprzepuszczalne jelita stanowią barierę przed przenikaniem do krwiobiegu substancji dla nas szkodliwych tj. pewnych bakterii czy niezupełnie rozłożonych składników  pokarmowych lub pozostałości chemicznych. Tak więc podstawa odporności to dbanie o mikroflorę jelitową. A zatem, aby ten układ działał sprawnie musimy zadbać o zdrową dietę i odpowiednią podaż witamin i minerałów.

Zdrowa dieta to taka w której nie ma wysoko przetworzonych produktów, nadmiaru cukru i węglowodanów (nadmiar błonnika pochodzącego z otręb i płatków  śniadaniowych też jest szkodliwy – predysponuje do choroby jelita drażliwego). W takiej diecie nie powinny znajdować się również  rafinowane oleje, nadmiar alkoholu czy – dzisiaj niestety –  również mleko i jego przetwory (z wyłączeniem masła klarowanego) oraz gluten.

Powinniśmy natomiast spożywać dobrej jakości oleje tłoczone na zimno, masło klarowane, tłuszcze zwierzęce, produkty fermentowane, duże ilości warzyw, owoce, jaja, ryby, dobrej jakości mięsa, zboża i kasze z upraw ekologicznych (te z upraw konwencjonalnych zawierają niestety pozostałości oprysków tj. chociażby glifosat który rozszczelnia i niszczy jelita) nie zawierające glutenu. Jeśli nasza żywność nie zawiera odpowiedniej ilości witamin lub minerałów, możemy je dostarczyć poprzez suplementację. Oczywiście muszą to być jakościowo dobre i naturalne suplementy, nie syntetyczne formy i zawierające szkodliwe dla nas substancje takie jak składniki przeciwzbrylające czy barwniki. Jakie witaminy i minerały podnoszą odporność? Na pewno trzeba pomyśleć o witaminach: D3, K2, A, E, B, C, ale również o minerałach takich jak: cynk, magnez, krzem, selen. Pozytywnie na jelita będzie również wpływał cordyceps, berberyna, kurkuma, l-glutamina. Wszystkie te suplementy znajdziecie Państwo w naszym sklepie internetowym produkowane przez sprawdzonych producentów. Niemniej aby zadbać o cały układ pokarmowy trzeba zacząć od żołądka. Aby bowiem do jelit nie dostawały się nierozłożone białka powodujące wiele problemów, od alergi zaczynając na zawale serca kończąc, żołądek musi być odpowiednio dokwaszony (więcej na ten temat w artykule o octach jabłkowych, również dostępnego na naszej stronie). Dość łatwo to zrobić wypijając niewielką ilość octu jabłkowego lub innego owocowego przed jedzeniem lub zwykłą wodę z cytryną (niemniej wtedy nie dostarczamy już bakterii probiotycznych i enzymów trawiennych zawartych w octach), albo stosując zioła takie jak piołun czy mięta.

Podsumowując trzeba powiedzieć, że, aby dbać o naszą odporność musimy prowadzić zdrowy styl życia, czyli zadbać o odpowiednią ilość snu i aktywności fizycznej, dobrą dietę, ograniczenie lub zrezygnowanie z używek.

Pamiętajmy również, że nasz układ immunologiczny cały czas się „uczy”. Stykając się z różnymi patogenami nasz organizm zapamiętuje w jaki sposób szybko je unieszkodliwić. Można powiedzieć, że nasz organizm będzie tym silniejszy z im większą liczbą „wrogów” się zetknie. A zatem życie w szklanym pałacu zdezynfekowanym agresywną chemią bardziej nam zaszkodzi niż pomoże. Oczywiście we wszystkim potrzeba umiaru.

Bardzo ważnym czynnikiem jest również ograniczenie stresu w naszym życiu. Przedłużający się bowiem stres powoduje, że wydzielana w nadmiarze i w sposób ciągły adrenalina (hormon walki), rozregulowuje naszą gospodarkę hormonalną, a to silnie osłabia system immunologiczny. Zadbajmy więc o to, aby nie wystawiać się ciągle na negatywne, stresogenne informacje. Zachowujmy pozytywne podejście. Jeśli sami nie radzimy sobie z przytłaczającymi nas bodźcami to sięgnijmy po zioła uspokajające, lub adaptogenne takie jak melisa (tylko świeża, lub w formie nalewki), kozłek lekarski, różeniec górski , żeń-szeń, ashwagandhę, lub berberynę.

Przy bardzo osłabionym układzie odpornościowym możemy również stosować zioła o działaniu wirusobójczym, bakteriobójczym, lub też stymulujące i regulujące wytwarzanie przeciwciał. W zależności od potrzeb mamy do dyspozycji np. korzeń lukrecji, czystek kreteński (macerat alkoholowy), traganek błoniasty, brodziuszkę wiechowatą, rdest japoński, vilcacorę (koci pazur), piołun i wiele innych.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu czas-zdrowia.pl gdzie znajdą Państwo wiele potrzebnych, sprawdzonych ziół i nie tylko.

Bibliografia : miesięcznik Zdrowie bez leków , dwumiesięcznik Harmonia  i dwumiesięcznik Żyj naturalnie

 

Stopka:

Materiały dostępne na tej stronie internetowej nie mogą być traktowane jako porady medyczne, mają wyłącznie charakter informacyjny. Administrator niniejszej strony oraz autorzy materiałów nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne błędy merytoryczne zawarte w udostępnionych tu materiałach, nie gwarantują też, że treść artykułów jest aktualna. Zamieszczone na tej stronie treści nie mogą być podstawą do podejmowania działań związanych z przeprowadzaniem diagnozy i leczeniem. W razie jakichkolwiek problemów należy się niezwłocznie zgłosić do specjalistów upoważnionych do udzielenia pomocy medycznej.

Dodaj komentarz